Instructions for arranging food in a refrigerator

 

Kuidas paigutada toitu külmkappi?

Iga toiduaine jaoks on külmkapis oma koht ning mõjutab toidu säilitamist. Loe lähemalt kuidas peaksid olema erinevad toiduained külmkapis paigutatud ning miks see on oluline.

Kõige olulisem detail on korrektne temperatuur külmkapis

Võib juhtuda, et külmikutemperatuur on liiga kõrge ning seda tuleks kontrollida. Punased lipud selles olukorras on jää külmkapi sisemuses või piim, mis läheb enne tähtaja möödumist pahaks. See tähendab, et temperatuur kõigub aktiivselt või on kohati liiga kõrge.

Õige temperatuur on 2-4 ° C, mis toob toiduainetes välja parimad omadused ning hoiab ära patogeensete bakterite tekkimise. Näiteks kestab piim mitu päeva kauem korrektsel temperatuuril kui siis kui temperatuur oleks 8 ° C.

Sügavkülma korrektne temperatuur on -18 ° C ja -20 ° C vahel.

Kuidas saab külmkapi temperatuuri kontrollida?

Aseta termomeeter veega pooleldi täidetud klaasis külmkapi keskele ning kontrolli mõne aja pärast. Korda sama tegevust erinevate riiulite peal, et saada täpne temperatuuri informatsioon.

Miks peaks külmkapp olema organiseeritud?

Külmkapp peaks olema organiseeritud peamiselt kahel põhjusel.

Esimene oluline põhjus on hea ülevaade toiduainete olemasolust - see võimaldab leida toiduaineid kiiremini ja kergemalt. 

Sagedane külmkapi puhastamine aitab kaasa samuti heale hügieenile ning ennetab toiduainete saastumist.

Teine oluline põhjus miks peaks külmik olema organiseeritud on seotud füüsikaga. Kui soe õhk tõuseb külmikus ülespoole, mõjutab see erinevate toiduainete säilimist. Uutel külmikutel on erinevad osad erinevatele toiduainetele - köögiviljasahtel või külm ala liha ja kala jaoks. Uut külmikut ostes soovitame kindlasti tutvuda kasutusjuhendiga.

Põhilised reeglid toidu paigutamiseks külmkapis

Puu- ja köögiviljad
Toiduaine päritolu ütleb väga palju temperatuuri kohta, mida toiduaine vajab. Puuviljad ja köögiviljad põhjapoolsematest regioonidest sobivad hästi jahedasse külmikusse. Samas troopilised puuviljad nagu banaanid, avokaadod ja papaiad sobivad paremini näiteks köögilauale. Samuti sobivad tomatid toatemperatuurile.

Liha ja kala
Need tooted tuleks hoida võimalikult külmana ning paigutada külmkapi alumisele poolele - see on külmiku kõige külmem koht. Toore liha hoidmine alumisel riiulil aitab samuti vältida ülejäänud toitude saastumist – kui toores liha oleks ülemistel riiulitel, siis võib juhtuda, et lihavedelikku võib tilkuda ka teiste toitude peale.

Munad ja piimatooted
Mune ja piimatooteid ei ole vaja hoida kõige külmemas kohas külmkapis - sobivad suurepäraselt keskmistele riiulitele.

Valmistoidud
Tooted, mis ei vaja enam küpsetamist, näiteks singid või eelmise päeva toidu ülejäägid. Ülemisel riiulil on temperatuur sellistele toodetele kõige sobivam.

Uks
Sinna aseta naturaalsete säilitusainetega toiduained. Külmikuuksel kõigub temperatuur kõige rohkem, seega on see parim koht maitseainete ja mahlade hoidmiseks. Kindlasti ei tohiks siin hoida piima. Või ja pehme juust sobivad samuti külmikuukses hoidmiseks.